De Grote Bonnefooitocht

De Grote Bonnefooitocht
juni 6, 2017 Matijs Jansen

Een fantastische actie van een fantastisch duo, Kees en Marieke! Lees hieronder het verslag en wees erbij volgend jaar!

“Het zit er weer op. De Grote Bonnefooitocht is succesvol verlopen na maandenlange niet-voorbereiding was zaterdag de 1e dag aangebroken.

De Deelnemers Het team bestond uit een bonte verzameling van het menselijk ras in de leeftijd van 10 maanden tot 67 jaren. De Man-met-de-Damesfiets had zich afgemeld vanwege verwachte zadelpijn problematiek. Maar er bleven er nog voldoende mensen over: Hans & Martien. Deze vrolijke 50+ers die per jaar meedoen met zo’n 23 triatlons,  7 marathons en vele wildwater zwemevenementen hadden hun zonen als babysit en longboard instructeurs meegenomen. Remko was de grote leider en gids als grote kenner van de fietsomgeving rondom Lent. Luit die het dankzij zijn jeugd niet kan laten om van iedere denkbeeldige mijlpijl een finish te maken. Ron die zich enkele weken geleden nog bezorgd afvroeg of hij wel mee kon fietsen omdat hij de laatste tijd weinig gefietst had en omdat hij een week voor de Bonnefooitocht een halve marathon mocht lopen. Jo, de Grote Onbekende, die zich bescheiden had geïntroduceerd als dat hij de omgeving van Nijmegen wel kende en wel eens fietste. Hij bleek 10 keer meer kilometers per jaar te maken dan alle deelnemers samen. Eric die speciaal voor deze gelegenheid een racefiets heeft gekocht maar die zich dankzij zijn atletische lichaamsbouw goed weerde. Marieke die zei enorm last te hebben van ondertraining en papbenen maar die, mede door consumptie van de dieetvoeding van haar vader alle heuvels op het buitenblad opreed. Mathieu ,de meest constante rijder onwrikbaar op zijn fiets die tevens aantoonde dat fietsen niet een heel erg dure sport hoeft te zijn als je zelf fietst en je attributen als koopjes binnenhaalt. En als laatste Kees, de Tom Dumoulin van het gezelschap, die steeds zijn eigen tempo reed. met als enig verschil dat Tom steeds vooraan rijdt maar  dat Kees steeds achteraan wist te rijden. Zo’n team kan natuurlijk alleen functioneren met een goed geoliede voedsel/bezemwagen. Deze werd bemand door Gemma, Hilde en Cato. Alle 3 gespecialiseerd in ondersteuning en voedering van de fietsers.

Dag 1 De deelnemers kwamen uit verre plaatsen en landen: Amstelveen, Leiden, België, Heeze, Neeritter en natuurlijk Lent. Zij waren allen vroeg opgestaan om precies om half 10 de Goethestraat in Lent binnen te rijden. Na kennismaking, knuffels, koffie, een koekje en Het Groot Omkleedritueel stelden wij ons op voor de groepsfoto en gingen wij vele kwartieren later op weg: de dijk op, de brug over, de Ooijpolder in. Na vele al dan niet verlaten steenfabrieken doken wij Duitsland in waar voor de liefhebbers nog een extra hellinkje werd ingelast. Op de rand van Duitsland  met uitzicht op Gelderland en Limburg reden wij in volle snelheid het fourageteam voorbij. Maar Gemma weet wel hoe ze aandacht moet trekken en bovendien dreven vele etensgeuren ons naar de voederplaats. Daar zat Hilde broodjes te smeren, koek te snijden, appels voor te kouwen, bananen te pellen en konden wij ons, gelijk de Romeinen die zeer actief waren in deze omgeving, te goed doen aan druiven.

Hier splitste de groep zich: groep 7 ging nog wat extra hellinkjes doen en de andere groep besloot naar Lent te rijden. Wij waren op de Bonnefooi en de zon scheen in ons hoofd en dan denk je niet aan regenjackjes.  Al spoedig  begon het enorm te regenen en te onweren. Groep 7 vond in Duitsland een riant bushokje, eigenlijk een bushuis. De ‘naar Lent’groep was dapperder , zij trotseerden hevige regenbuien, onweer en storm. Jo nam de leiding op zich en toonde zijn kennis van Nijmegen over alle hellingen die toch nog even de moeite waard waren om te nemen. Glibberend over de keien van Berg (en Dal) bereikten wij  de aanloop van de oprit van de brug. Daar werden wij nog een keertje extra geschoond door een hevige wolkbreuk. Gelukkig waren er meer fietsers die hiervan genoten. Met opgestoken duimen groetten wij elkaar. Op de brug reed een auto nog even fijntjes door een forse plas waardoor deze regenachtige periode werd afgesloten met een volledige douchebeurt. Daarna werd het droog en reden wij met 73 km en 523 hoogtemeters vrolijk fluitend en tevreden Lent binnen. Groep 7 hadden wij op een sportieve achterstand gezet doordat zij gingen schuilen maar ook zij schoven, na 103 km en 629 hoogtemeters, met ons onder de warme douche. Intussen scheen de zon weer, was alleen het bier nog maar koud en verheugden wij ons op een heerlijke maaltijd van het Fourageteam. In lent is 9 jaar geleden de basis gelegd voor een woongemeenschap van 50 wooneenheden. Deze woongemeenschap bezit naast een aantal pijlers (meergeneratiewonen, duurzaamheid, stilte&bezinning en gemeenschapsvorming) ook over een gemeenschappelijke ruimten en slaapplaatsen. Dus hier werd gekookt, gegeten, geslapen en hebben we geleerd hoe je besluit en organiseert binnen een woongemeenschap.

Dag 2 Met een tot 7 man/vrouw uitgedund gezelschap begonnen we na een ruim ontbijt aan de 2e dag. Deze zou naar de Posbank leiden. De heenweg leek vrij eenvoudig maar nadat we de Rijn met een pontje waren overgestoken en de kennis van de omgeving tekort schoot werd het echte Bonnefooi gevoel opgeroepen doordat Luit gebruik ging maken van GoogleMaps. Hierdoor werd het een soort cross-country tocht die ons leidde naar nog 2 pontjes. Deze werden bemand door vriendelijke vrijwilligers die overigens vonden dat de Duitsers te weinig fosfaat loosden waardoor het water te helder was en de visstand te gering. Na het 2e pontje konden we hup omhoog naar de Posbank.

Daar zouden wij na ongeveer 45 km het fourageteam (Hilde, Gemma en Cato) ontmoeten. Nu is een kwaliteit van Gemma dat zij natuurlijk niet op de meest logische plek gaat staan maar gelukkig ontbrak het ons niet aan mobiele telefoons. Alweer konden wij ons tegoed doen aan allerlei heerlijkheden en konden wij zien dat in Lent en Berg en Dal de regen weer genadeloos toesloeg. Sommigen onder ons hadden om onbegrijpelijke redenen geen zin in nog een onweersvloedgolf. Maar het bleef droog. Nadat wij alweer een teamlid achterlieten in de zorgzame handen van het fourageteam reden wij, alweer geholpen door Google, niet de route die wij wilden maar maakten wij kennis met een oneindig aantal brede fietspaden tussen Arnhem en Nijmegen waaronder een snelfietspad waarvan je met een app de kleur van de straatverlichting kan aanpassen. 80 km verder en na 372 hoogtemeters reden wij voorzien van het ultieme Bonnefooigevoel Lent weer binnen waar de hele buurt was uitgelopen en ons met bloemen verwelkomde (alsof we naar Lourdes heen en weer waren gereden).

Epiloog 2 dagen fietsen door de prachtige omgeving van Nijmegen met 10 wielrenners met verschillende conditie, leeftijd en fietservaring. Minimale voorbereiding en toch kwam alles goed. Het ultieme Bonnefooigevoel dankzij Google Maps. Een liefdevol Fourageteam dat steeds weer opdook op onverwachte plaatsen. En tenslotte hebben de oudste 2 deelnemers weer even laten zien dat Sport en Kanker heel goed samengaan en wellicht noodzakelijk zijn. Ja, en we hebben geld opgehaald voor Tegenkracht Zie hier de lopende actiepagina De Grote Bonnefooitocht  waar nog steeds gedoneerd kan worden of direct op rekening van Tegekracht nr NL04 RABO 0115 7857 79 t.a.v. Bonnefooi).

De hoeveelheid is wellicht minder belangrijk dan het gevoel dat we dit toch nog steeds kunnen organiseren en doen. Volgend jaar Pinksteren weer. De inschrijving is geopend. Bij een grote deelname vormen we landelijke Bonnefooiteams want met 5000 man is er weinig meer op de Bonnefooi te fietsen.

Kees & Marieke (Het niet-organisatiecomité )