Terugblik Team Triathlon Arnhem

Terugblik Team Triathlon Arnhem
juni 5, 2015 Matijs Jansen
In Team

Zondag 26 april was de start van het seizoen 2015 van de 2edivisie Triathlon met uiteraard ook weer Team Tegenkracht aan de start. En net als vorig jaar was de start bij de Team Triathlon van Arnhem, een bijzondere wedstrijd op een bijzonder parcours.

Het concept, 475 zwemmen (in een zwembad, starten aan één kant en finishen aan de andere kant vandaar de 475 m), 20 km fietsen (op en af een heuvel, langs Burgers Zoo en het openlucht museum. Dus de enige triathlon in Nederland (de wereld?) waar je onderweg neushoorns kunt zien) en vervolgens 5 km lopen (2 rondes op en af weer een heuvel, hoezo Nederland een vlak land). En dat alles volgens het principe van de Team Time Trial, dus starten met z’n vieren tegelijk in één baan, en ook fietsen en lopen gezamenlijk. Waarbij bij de finish uiteindelijk de tijd van de 3e finishen telt.

Vanuit Zwolle (Klaas-Jan, Han Peter en Frank) en vanuit Amsterdam (Martin B.) werd er op verschillende tijdstippen vertrokken om uiteindelijk elkaar te ontmoeten bij de inschrijving. Gezamenlijk werd er nog eens door het Parc Fermee gelopen, ingelopen en er werden kort wat afspraken gemaakt. Door de geografische spreiding van de teamleden was er helaas niet samen getraind waardoor het inschatten van de onderlinge verhoudingen wat lastig was.

Bij het zwemmen zou Han Peter alles op kop zwemmen, Frank als 2e, Martin (als zwakste zwemmer op basis van de enige gezamenlijke teamtraining) als 3e en Benjamin Klaas-Jan als laatste man om eventueel te duwen. Veteraan Martin vroeg nog om een rustige start ,aar de jonge honden bleken toen niet helemaal te houden en de start was dan ook fanatiek. Na 400 m kwamen de diesel kwaliteiten van de oude man naar voren en zwom hij Frank voorbij om weer het treintje weer compacter te maken. Alleen had hij hierdoor wel de tik met de vliegenmepper gemist, HP gelukkig niet waardoor we na precies 7 minuten het bad uit konden klimmen.

Eenmaal op de fiets was het even zoeken naar de schoenen en de gesloten formatie maar na 1 km kon de gaskraan open en scheurde de geel-blauwe trein over het mooie asfalt op weg naar het keerpunt. De tactiek was om Frank te ontzien, KJ en Martin zouden samen met HP het kopwerk doen. Dat werkte goed en aan het einde kon Frank ook nog even meedoen. Wel waren er in de 1e ronde twee benauwde momenten. De eerste werd door onszelf gecreëerd, door het enthousiast zoeken naar de ideale lijn in een bocht van een tweetal teamleden (geen namen, it wasn’t me als bestuurslid moet ik een goed voorbeeld stellen uiteraard) waardoor zij op de andere kant van de weg terecht kwamen (gelukkig was er geen jury in de buurt). Tweede moment was echt even schrikken omdat er een auto de weg opkwam ondanks het voor de auto stappen van een verkeersregelaar (ik dacht dat ze dat alleen in Amsterdam deden en niet in zo’n beschaafde omgeving als Arnhem). Gelukkig kwam de automobilist tot inkeer en bleef er een gaatje voor ons open.

De wissel verliep vrij vlot, hoewel KJ nog even een werd aangesproken door een jurylid over het tijdstip van losmaken van zijn helm. Vooraf had Martin al aangegeven niet zo’n goede klimmer te zijn maar wel een goede daler. Dat bleek ook wel toen hij in de 1e afdaling zijn opgelopen achterstand kon goed maken en weer kon aansluiten bij de sterkste lopers KJ en Frank. Maar eind van de ronde begon het klimmen al weer, en daar bleek ook dat zijn loopvorm toch net iets minder was en moest hij de andere drie weer laten gaan. Frank en vooral KJ waren duidelijk de betere lopers, vooral KJ zijn kuiten schreeuwden hem voortdurend toe dat het harder kon. Onze Tegenkracht rookie had nog een beetje moeite om deze tomeloze drift in te perken waardoor hij een beetje vooruit liep (de les voor volgend jaar is “stop je geweldige energie in het duwen van de nummer drie”, we moeten het duwen niet schuwen).

Uiteindelijk bleek dit alles goed te zijn voor de begeerde podiumplek, het laagste treetje van het ereschavot was ons deel. 24 seconden achter de winnaar Hellas en 22 seconden achter nummer 2 DTSV Aloha. Naast de mooie eer leverde dit ook nog eens €60,-op voor stichting Tegenkracht, en daar doen we het uiteindelijk allemaal voor toch?

Dat is een veel beter begin van de competitie dan vorig jaar, en er zit nog vast meer in het vat. Bij de volgende wedstrijd in Nijeveen hoeft KJ zich niet meer in te houden en mag hij al zijn “duivels” ontbinden om het hele veld zijn hielen te laten zien, zal Martin weer wat extra wedstrijd hardheid hebben (en geen last van heuvels), hoeft HP iets minder aan zijn heup te denken en kan Frank zijn loopkwaliteiten ten volle benutten, dan wel hebben we nog andere Tegenkracht troeven die we in kunnen zetten.