City Swim zwolle

Een unieke zwemtocht van 2,7 km door de gracht van Zwolle

Zaterdag 24 juni

De City Swim Zwolle is een zwemtocht van 2,7 kilometer door de mooiste gracht van Nederland. Er kan zowel individueel als in teamverband worden deelgenomen. Dit laatste betekent dat er in een team van drie door elke zwemmer zo’n 900 meter wordt gezwommen.

Hier de uitslagen van 2023

UITSLAGEN 2023

Start en finish zijn bij het Rodetorenplein.

Plattegrond

Stichting Tegenkracht
 
 
 
 
 

Programma (onder voorbehoud)

08:30 – Aanmelding deelnemers geopend tot 9:30 uur

9:30 – Welkomstwoord en overhandiging cheque goede doel

09:45 – Warming-up

10:00 – Start wedstrijdzwemmers (2.700 meter) en estafetteteams (3×900 meter)

10:05 – Start recreanten wave 1 (2.700 meter)

10:10 – Start recreanten wave 2 (2.700 meter)

10:35 – Verwachte aankomst eerste zwemmer

11:00 – Prijsuitreiking en verloting

12:30 – Verwachte aankomst laatste zwemmer

Inschrijving is gesloten. Aanmelden is niet meer mogelijk. Ook op de dag zelf is het ook niet mogelijk om aan te melden.

 
 
 
 
 
 
 
 

Clinics

Heb jij je ingeschreven voor de City Swim Zwolle? Ja, dan bieden wij jou een tweetal clinics aan! Tijdens deze clinics maak je kennis met het zwemmen in open water en word je getraind om de gracht door te zwemmen! De clinics worden georganiseerd in de zomerperiode, om zo goed voorbereid mogelijk aan de start van de City Swim Zwolle te staan. Het is ook mogelijk om tijdens deze clinic een wetsuit te testen, onze trouwe partner van RM Sport zal aanwezig zijn met de Sailfish testpakken.

 • Datum van de clinics zijn woensdag 7 juni en woensdag 14 juni.

Beide clinics vinden plaats in de Wijthmenerplas en beginnen om 19.30 uur.

Aanmelden voor de clinics kan via cityswimzwolle@gmail.com. Na inschrijving word je op de hoogte gehouden over de laatste informatie. Deelname aan de clinics is gratis voor deelnemers aan de City Swim Zwolle, maar een vrijwillige bijdrage voor Tegenkracht wordt zeker gewaardeerd!

Stichting Tegenkracht

Goede doel

Tegenkracht, stichting kanker en sport
Het goede doel dat gekoppeld is aan de City Swim Zwolle is Tegenkracht, stichting kanker en sport. Tegenkracht helpt (ex-)kankerpatiënten aan een sportplan op maat, om fysiek en mentaal sterk de tijd van behandelingen door te komen en sterker te staan in de tijden van herstel.

Tijdens de eerdere edities van de City Swim Zwolle is er dankzij de donaties van de deelnemers en de bijdragen van sponsoren en partners een flink geldbedrag opgehaald. Ook voor de zesde editie wordt elke deelnemer gevraagd om mee te helpen een mooi bedrag aan sponsoring binnen te halen voor Tegenkracht. Daarvoor wordt aan iedere deelnemer de mogelijkheid geboden om een eigen actiepagina aan te maken. Kijk voor meer info op: www.tegenkracht.nl

Veelgestelde vragen en belangrijke informatie over dit evenement

Hieronder staan de meest voor de hand liggende vragen. Heb je na het lezen van onderstaande vragen nog steeds problemen, neem dan contact met ons op.

Hoe lang mag ik erover doen?
Maximaal 2 uur. Deze maximumtijd moeten we hanteren omdat de gracht later op de dag weer vrij gegeven wordt. Maar 2 uur is, met de ervaring van afgelopen jaren, ruim voldoende.

Is er een mogelijkheid om onderweg uit het water te gaan?
Het is mogelijk om tussendoor uit het water te stappen. Er zijn twee wisselpunten voor de teams, waar je ook als individuele deelnemers een korte pauze kan houden. Daarnaast is de hele gracht aan de zijkanten erg ondiep en kan er even gestaan worden als dat nodig is.

Moet ik een wetsuit aan?
We hebben zonnig warm weer besteld met een aangename watertemperatuur. Maar garantie hebben we daar niet bij gekregen. Om niet voor koude verrassingen te komen staan is het mogelijk om op de dag zelf een wetsuit van het merk Sailfish te huren. Een wetsuit houdt je niet alleen warm, maar helpt je ook aan een beter drijfvermogen!

Hoe zit het met de kwaliteit van het water?
Voor ons als organisatie van de City Swim staan veiligheid en gezondheid van de deelnemers voorop. De grachten van Zwolle zijn niet aangemerkt door de gemeente als ‘zwemwater’. Dat betekent dat er geen officiële periodieke controle wordt uitgevoerd door instanties om de kwaliteit van het water te meten.

Als organisatie laten we daarom het water in de gracht voorafgaand aan het evenement controleren door waterlaboratorium Aqualysis. Tijdens een bemonstering door Aqualysis wordt het water ter plekke gecontroleerd op helderheid, geur, kleur en eventueel aanwezig vuil, schuim en blauwalgen. Indien er blauwalgen zijn aangetroffen op de zwemwaterlocatie wordt er in het laboratorium verder onderzoek gedaan tot welke soort de blauwalgen behoren en of deze soort(en) ook schadelijk zijn voor mens en dier. Daarnaast richt het onderzoek in het laboratorium zich op de aanwezigheid van schadelijke bacteriën, onder andere de E-coli bacterie. Op basis van het onderzoek van Aqualysis bepaalt de organisatie of het evenement door kan gaan.

Doordat de stadsgracht is verbonden met het Almelose Kanaal en het Zwarte Water staat het water in beweging, wat de kwaliteit van het water ten goede komt. De organisatie raadt echter het gebruik van een wetsuit, zwembril en badmuts aan, om zo min mogelijk risico te lopen. Tevens zijn er direct na de finish douches aanwezig om je af te spoelen als je uit het water komt. Wij raden je aan om hiervan gebruik te maken. Op de site van GGD IJsselland staan nog meer tips. De overstort van de riolering komt op een aantal punten uit op de stadsgracht. Normaal gesproken werkt deze overstort niet; alleen wanneer er een zeer hevige stortbui is geweest is er kans dat de overstort open gaat. Wanneer deze overstort kort voor het evenement in werking is geweest, is er een verhoogde kans op een slechte waterkwaliteit en zal het evenement niet doorgaan!

Een aantal dagen vooraf het evenement zullen duikers op de belangrijkste plaatsen de bodem controleren en eventuele obstakels wegnemen. Zo doen we als organisatie alles wat we kunnen om de veiligheid voor de deelnemers zoveel mogelijk te waarborgen, maar desondanks blijft deelname voor eigen risico.

Hoe wordt de veiligheid op het water gegarandeerd?
Reddingsbrigade Zwolle is aanwezig met een team: op het water met meerdere boten en op de kant. Tevens staan er veel EHBO-ers en andere oplettende vrijwilligers langs de kant.

Kan ik mij ergens omkleden voor de City Swim Zwolle?
Onweer, regen, hagel, wind? Het maakt niet uit, je kunt je lekker warm en droog omkleden in zaal Brugge van café De Belgische Keizer. Je vindt De Belgische Keizer aan de Melkmarkt 58, dus op loopafstand van het Rodetorenplein en de start van de City Swim.

Hoe kom ik als 2e of 3e zwemmer op het wisselpunt? Of als 1e of 2e zwemmer weer bij start/finish?
De twee wisselpunten zijn lopend prima te bereiken. Uiteraard is het ook een optie om (samen met je teamgenoten) met de fiets te gaan.

Hoe kan ik sponsorgeld ophalen?


Het generen van sponsorgeld is natuurlijk aan de deelnemer zelf, hoe hij of zij dat doet. Wij bieden je de mogelijkheid om via www.pifworld.com/nl een actiepagina voor de City Swim Zwolle aan te maken, maar dit is niet verplicht.

Ik heb contant geld, waar kan ik dat afleveren of storten?
Het is mogelijk om het rechtsreeks op de rekening van Tegenkracht te storten. Dit kan op het rekeningnummer NL04 RABO 0115 7857 79 o.v.v. City Swim Zwolle en eventueel jouw naam. Tevens is het mogelijk om op de dag van het evenement contant geld in een afgesloten envelop in te leveren. Wel graag het bedrag dat in de envelop zit op de envelop noteren.

Ik wil graag meedoen met de clinics, maakt mijn niveau uit?
Nee, dit maakt zeker niet uit. De trainers zullen zoveel mogelijk tips geven op jouw eigen niveau en ervaringen.

Wat zijn de kosten voor deelname aan een clinic?
Er zijn geen kosten aan de clinic verbonden, deze worden geheel vrijwillig door de trainers gegeven. Een donatie voor Tegenkracht wordt wel gewaardeerd.

Ik ben geblesseerd, kan ik mij afmelden?
Annulering van deelname dien je minimaal een week voor het evenement schriftelijk of per email kenbaar te maken bij de organisatie.

Krijg ik bij afmelding mijn inschrijfgeld terug?
Bij annulering van deelname wordt 5 euro in rekening gebracht. Het resterende bedrag wordt binnen 21 dagen teruggestort.

Krijg ik mijn inschrijfgeld terug als het evenement wordt geannuleerd?
Ja.

Waar kan ik het beste parkeren?
Omdat de City Swim een sportief evenement is, willen we iedereen zoveel mogelijk vragen op de fiets of lopend naar het Rodetorenplein te komen. Vanaf het station ben je lopend in een kwartier bij de start. Wil je de bus nemen? Dan adviseren we stadsbus 2 (richting Holtenbroek) of stadsbus 3 (richting Berkum). Als je uitstapt bij halte ‘Rodetorenplein’ dan ben je direct waar je moet zijn! Je kunt ook met de auto komen, deze kan je dan parkeren in Q-Park, Maagjesbolwerk 54.

Waar moet ik zijn voor het aanmelden?
De aanmelding is te vinden op het Rodetorenplein, vlak bij start en finish.

Wetsuits

Hoewel er eind augustus vaak nog kan worden genoten van de laatste zomerzon, is de watertemperatuur van de Zwolse grachten gemiddeld slechts 20 graden. Dit betekent dat het dragen van een wetsuit geen overbodige luxe is. Niet iedereen is echter in het bezit van een wetsuit en daarom biedt City Swim Zwolle jou de mogelijkheid een wetsuit van het merk Sailfish te huren via onze partner Rien Mulder Sport.

Huur hier jouw wetsuit

Algemene voorwaarden City Swim Zwolle

 1. Algemeen

 • 1.1 De organisatie van de City Swim Zwolle is in handen van de Stichting City Swim Zwolle.

 2. Persoonlijke gegevens

 • 2.1 Het is vereist dat persoonlijke gegevens van deelnemers worden verstrekt, die voor de City Swim Zwolle van belang zijn. Uw contactgegevens worden alleen gebruikt voor doeleinden gerelateerd aan deelname aan de City Swim Zwolle; deze gegevens zullen niet verstrekt worden aan derden.

3. Inschrijving

 • 3.1 Deelnemers aan de City Swim Zwolle kunnen zich aanmelden via de website www.tegenkracht.nl/cityswimzwolle
 • 3.2 Een deelnemer heeft een zwemdiploma, heeft geen gezondheidsproblemen en is niet zwanger.
 • 3.3 Een deelnemer is minimaal 16 jaar oud

4. Betaling

 • 4.1 Het voldoen van het inschrijfgeld kan alleen door het afgeven van een toestemming voor automatische incasso aan de organisatie.

5. Annulering

 • 5.1 Bij annulering van deelname aan City Swim Zwolle dient u dit schriftelijk of per email minimaal een week voor het event kenbaar te maken bij de organisatie.
 • 5.2 Bij annulering van deelname wordt per deelnemer 5 euro in rekening gebracht. Het resterende bedrag wordt binnen 21 dagen teruggestort op uw rekening.

6. Aansprakelijkheid

 • 6.1 Deelname aan de City Swim Zwolle is geheel op eigen risico; verlies, diefstal of beschadiging van persoonlijke eigendommen is voor eigen rekening.
 • 6.2 De deelnemer is zelf aansprakelijk voor alle schade die wordt veroorzaakt ten opzichte van de organisatie en/of een mededeelnemer.

7. Organisatie

 • 7.1 De organisatie van de City Swim Zwolle behoudt zich het recht voor om ten allen tijde wijzigingen aan te brengen aan het programma van de City Swim Zwolle.
 • 7.2 De organisatie van de City Swim Zwolle behoudt zich het recht voor om bij onverwacht slecht weer, te koud water, slechte waterkwaliteit, onvoldoende vrijwilligers of onvoorziene omstandigheden het evenement te annuleren, in te korten, of uit te wijken naar een alternatieve (start)locatie of starttijd.

8. Foto’s en video

 • 8.1 Tijdens de City Swim Zwolle zullen er beeldopnamen gemaakt worden; deze kunnen worden gebruikt voor promotiemateriaal of openbaar zichtbaar gemaakt worden. Indien u tegen publicatie bent, dient u dit minimaal een week voor aanvang van de City Swim Zwolle schriftelijk kenbaar te maken bij de organisatie.

Help mee als vrijwilliger

Lijkt het jou leuk om mee te helpen bij een uniek sportief
evenement in Zwolle? Help ons dan mee als vrijwilliger.

De City Swim Zwolle probeert de kosten in alle opzichten zo laag mogelijk te houden, zodat iedereen die dat wil mee kan doen. Inzet van vrijwilligers helpt ons enorm om het event te kunnen realiseren en om uiteindelijk een mooi bedrag te kunnen doneren aan Tegenkracht.

Er zijn diverse taken, op vrijdag en zaterdag:

 • Opbouwen en afbreken
 • Aanmelding deelnemers
 • Bevoorrading wisselpunten en finish
 • Parcourswachters op het water en op de kant
 • EHBO
 • Klaar maken en uitdelen lunchpakketten voor vrijwilligers
 • Verzorging van deelnemers na de finish

Wil jij ons helpen als vrijwilliger? Stuur een mail om je op te geven als vrijwilliger naar vrijwilligers@cityswimzwolle.nl. Stuur ook je volledige naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer en voorkeur van vrijwilligerstaak mee!

Sponsoren & partners

Stichting Tegenkracht
Stichting Tegenkracht
Stichting Tegenkracht
Stichting Tegenkracht
Stichting Tegenkracht
Stichting Tegenkracht
Stichting Tegenkracht
Stichting Tegenkracht

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen