Stichting Tegenkracht
bezoekadres:
Gebouw 26,
Professor Bronkhorstlaan 10
3720 MB Bilthoven
postadres:
Postbus 1111
8001 BC Zwolle
Rekeningnummer:
Stichting kanker en sport
NL04RABO0115785779
De behandeling van kanker vraagt veel van je lichaam. Vaak gaat je uithoudingsvermogen achteruit, neemt je spierkracht af en ben je erg moe. Ook mentaal kan het zwaar zijn.
Het lijkt misschien logisch om veel rust te nemen tijdens of na de behandeling, maar bewegen is óók goed voor je lichaam en geest. Verschillende wetenschappelijke studies tonen aan dat lichamelijke training tijdens en na de behandeling van kanker een gunstig effect heeft. Voorbeelden van positieve gevolgen zijn verbeterde fysieke fitheid, verminderde vermoeidheid en depressie en verbeterde kwaliteit van leven.
‘Actief zijn’ kan op vele manieren worden ingevuld: wandelen, een trimgroepje, een sportschool of begeleiding door een personal trainer, alles naar gelang je wilt en kunt. Onthoud dus: ‘Exercise is medicine’.
Voordelen van sporten en bewegen bij kanker
Bewegen tijdens en na de behandeling heeft veel voordelen:
Verder kan bewegen helpen om:
Daarnaast kan bewegen en sporten je het gevoel geven dat je iets positiefs doet voor je lichaam. Werken aan een doel en dat doel ook halen, is goed voor je zelfvertrouwen.
Is sporten en bewegen veilig als je kanker hebt?
Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het veilig is om te bewegen als je kanker hebt en dat je er als patiënt veel baat bij hebt. Laat je dan wel adviseren door professionals zoals een oncologie fysio of een sportarts. Tegenkracht kan je helpen om de juiste begeleiding te krijgen.
Goede voeding is belangrijk in alle fasen van de behandeling van kanker. Het zorgt dat je fitter blijft tijdens èn na je ziekte. Je hebt dan meer kans dat je de dosering van de chemo beter kunt verdragen en sneller herstelt van een operatie. Ook heb je minder kans op bijwerkingen gedurende de behandeling.
Mensen met kanker lopen een verhoogd risico op ondervoeding. Het voorkomen van sterk afvallen, wat ondervoeding betekent, moet zo veel mogelijk worden voorkomen. Ondervoeding vermindert je weerstand en je energie. Vermoeidheid is een veelgehoorde klacht bij kanker. Iedereen met kanker, behoudens huidkanker, hebben baat bij een diëtist voor de thuissituatie.
Een diëtist kan mensen met kanker persoonlijke adviezen en tips geven over een zo optimaal mogelijk voedingspatroon. Het is belangrijk dat je voeding kiest met de juiste voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende eiwitten, maar ook voldoende vezels. In welke recepten zitten deze voedingsstoffen? Wat mag je niet eten als gevolg van je medicatie? Wat doe je als het eten je minder goed smaakt en je smaak verandert. Deze problemen zijn niet onoverkomelijk. Allemaal vragen waarop een diëtist antwoord kan geven.
Na de behandeling kan de diëtist je helpen met een gezondere leefstijl. Mensen die een anti-hormoontherapie moeten blijven volgen na de behandeling lopen een verhoogd risico op aankomen in gewicht. Ook hierbij kan een diëtist helpen.
De adviezen die diëtisten geven zijn gericht op het gebruik van dagelijkse ingrediënten. Als je de juiste keuzes maakt, dan kun je in de meeste gevallen genoeg voedingsstoffen uit je eten en drinken halen. Medische drinkvoeding wordt pas voorgeschreven als het echt niet anders kan – en dan nog vaak als aanvulling -.
Omdat voeding en beweging elkaar wat effect betreft positief versterken, werkt Tegenkracht samen met een groot aantal gespecialiseerde oncologisch diëtist. Ook zijn er online-mogelijkheden om persoonlijk advies te krijgen op het gebied van voeding. Onze coördinatoren kunnen je helpen om de weg naar de diëtist te vinden, maar je kunt ook doorklikken naar onze partner: www.therightmeal.nl. Bij hen word je niet alleen begeleid door een oncologisch diëtist, maar krijg je ook toegang tot een unieke app met recepten die zijn afgestemd op jouw smaak, medicatie en leefsituatie.
Wanneer je hoort dat je kanker hebt, lijkt de grond onder jouw voeten te verdwijnen. De diagnose kanker grijpt bewust, maar vaak ook onbewust, op velen van ons diep in. Kanker is niet alleen lichamelijk een ingrijpende ziekte, maar is ook emotioneel, sociaal en geestelijk zwaar. Je leven staat op zijn kop, heel veel zekerheden lijken te zijn verdwenen.
De diagnose kanker kan enorme gevolgen hebben op je leven en dat van jouw naasten. Je staat voor de opgave een nieuwe balans te vinden. De wijze waarop je omgaat met de gevolgen van de diagnose kanker en de behandeling heeft invloed op de kwaliteit van leven. Sommige zaken zul je zelf, en met steun van jouw naasten, kunnen hanteren en verwerken. Voor andere zaken kun je gebruikmaken van gespecialiseerde hulp.
Een vorm van gespecialiseerde hulp is psychosociale (mentale) zorg. Onder psychosociale zorg wordt alle begeleiding verstaan die kankerpatiënten en hun naasten ondersteuning bieden zowel tijdens de ziekte als in de periode daarna.
In een psycho-oncologisch centrum kunnen mensen die als gevolg van de confrontatie met kanker kampen met angst- en verwerkingsklachten, aanhoudende vermoeidheid of depressieve gevoelens terecht voor gespecialiseerde zorg. Psychologen en therapeuten helpen bij het ordenen van de stroom van vragen, gedachten en emoties. Begeleiding is zowel individueel als in groepsverband mogelijk. De psychologen begeleiden ook gezinnen die met kanker te maken hebben. In sommige centra worden bovendien ontspannende en creatieve activiteiten aangeboden. Psycho-oncologische centra werken op afspraak en op verwijzing door de huisarts of oncoloog. De zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
Tegenkracht heeft een netwerk van hulpverleners opgebouwd die jou op een goede manier kunnen helpen.
De begeleiding van Care for Cancer wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit jouw basisverzekering. Je betaalt wel eigen risico. De begeleiding bestaat uit een intake en maximaal vier consulten aan huis. Je hebt een verwijzing van uw huisarts of behandelend medisch specialist nodig.
Kijk verder op: Allerzorg
Helen Dowling instituut
Ingeborg Douwes centrum
Vruchtenburg