Sporten en bewegen bij kanker

De behandeling van kanker vraagt veel van je lichaam. Vaak gaat je uithoudingsvermogen achteruit, neemt je spierkracht af en ben je erg moe. Ook mentaal kan het zwaar zijn.

Het lijkt misschien logisch om veel rust te nemen tijdens of na de behandeling, maar bewegen is óók goed voor je lichaam en geest. Verschillende wetenschappelijke studies tonen aan dat lichamelijke training tijdens en na de behandeling van kanker een gunstig effect heeft. Voorbeelden van positieve gevolgen zijn verbeterde fysieke fitheid, verminderde vermoeidheid en depressie en verbeterde kwaliteit van leven.

‘Actief zijn’ kan op vele manieren worden ingevuld: wandelen, een trimgroepje, een sportschool of begeleiding door een personal trainer, alles naar gelang je wilt en kunt. Onthoud dus: ‘Exercise is medicine’. 

Voordelen van sporten en bewegen bij kanker
Bewegen tijdens en na de behandeling heeft veel voordelen:

 • Het helpt bij vermoeidheid, angst en depressie.
 • Het helpt om uithoudingsvermogen en spierkracht te behouden tijdens de behandeling.
 • Het helpt om uithoudingsvermogen en spierkracht weer op te bouwen na de behandelingen, zodat je sneller herstelt.

Verder kan bewegen helpen om:

 • chemotherapie beter te doorstaan en de behandeling vol te houden.
 • minder klachten te hebben, zoals misselijkheid en pijn, en om beter te slapen.

Daarnaast kan bewegen en sporten je het gevoel geven dat je iets positiefs doet voor je lichaam. Werken aan een doel en dat doel ook halen, is goed voor je zelfvertrouwen.

Is sporten en bewegen veilig als je kanker hebt?
Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het veilig is om te bewegen als je kanker hebt en dat je er als patiënt veel baat bij hebt. Laat je dan wel adviseren door professionals zoals een oncologie fysio of een sportarts. Tegenkracht kan je helpen om de juiste begeleiding te krijgen.

Voeding bij kanker

Goede voeding is belangrijk in alle fasen van de behandeling van kanker. Het zorgt dat je fitter blijft tijdens èn na je ziekte. Je hebt dan meer kans dat je de dosering van de chemo beter kunt verdragen en sneller herstelt van een operatie. Ook heb je minder kans op bijwerkingen gedurende de behandeling.

Mensen met kanker lopen een verhoogd risico op ondervoeding. Het voorkomen van sterk afvallen, wat ondervoeding betekent, moet zo veel mogelijk worden voorkomen. Ondervoeding vermindert je weerstand en je energie. Vermoeidheid is een veelgehoorde klacht bij kanker. Iedereen met kanker, behoudens huidkanker, hebben baat bij een diëtist voor de thuissituatie.

Een diëtist kan mensen met kanker persoonlijke adviezen en tips geven over een zo optimaal mogelijk voedingspatroon. Het is belangrijk dat je voeding kiest met de juiste voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende eiwitten, maar ook voldoende vezels. In welke recepten zitten deze voedingsstoffen? Wat mag je niet eten als gevolg van je medicatie? Wat doe je als het eten je minder goed smaakt en je smaak verandert. Deze problemen zijn niet onoverkomelijk. Allemaal vragen waarop een diëtist antwoord kan geven.

Na de behandeling kan de diëtist je helpen met een gezondere leefstijl. Mensen die een anti-hormoontherapie moeten blijven volgen na de behandeling lopen een verhoogd risico op aankomen in gewicht. Ook hierbij kan een diëtist helpen.

De adviezen die diëtisten geven zijn gericht op het gebruik van dagelijkse ingrediënten. Als je de juiste keuzes maakt, dan kun je in de meeste gevallen genoeg voedingsstoffen uit je eten en drinken halen. Medische drinkvoeding wordt pas voorgeschreven als het echt niet anders kan – en dan nog vaak als aanvulling -.

Omdat voeding en beweging elkaar wat effect betreft positief versterken, werkt Tegenkracht samen met een groot aantal gespecialiseerde oncologisch diëtist. Ook zijn er online-mogelijkheden om persoonlijk advies te krijgen op het gebied van voeding. Onze coördinatoren kunnen je helpen om de weg naar de diëtist te vinden, maar je kunt ook doorklikken naar onze partner: www.therightmeal.nl. Bij hen word je niet alleen begeleid door een oncologisch diëtist, maar krijg je ook toegang tot een unieke app met recepten die zijn afgestemd op jouw smaak, medicatie en leefsituatie.

Mentale hulp bij kanker

Mentale begeleiding

Wanneer je hoort dat je kanker hebt, lijkt de grond onder jouw voeten te verdwijnen. De diagnose kanker grijpt bewust, maar vaak ook onbewust, op velen van ons diep in. Kanker is niet alleen lichamelijk een ingrijpende ziekte, maar is ook emotioneel, sociaal en geestelijk zwaar. Je leven staat op zijn kop, heel veel zekerheden lijken te zijn verdwenen.

De diagnose kanker kan enorme gevolgen hebben op je leven en dat van jouw naasten. Je staat voor de opgave een nieuwe balans te vinden. De wijze waarop je omgaat met de gevolgen van de diagnose kanker en de behandeling heeft invloed op de kwaliteit van leven. Sommige zaken zul je zelf, en met steun van jouw naasten, kunnen hanteren en verwerken. Voor andere zaken kun je gebruikmaken van gespecialiseerde hulp.

Een vorm van gespecialiseerde hulp is psychosociale (mentale) zorg. Onder psychosociale zorg wordt alle begeleiding verstaan die kankerpatiënten en hun naasten ondersteuning bieden zowel tijdens de ziekte als in de periode daarna.

Psycho-oncologische centra

In een psycho-oncologisch centrum kunnen mensen die als gevolg van de confrontatie met kanker kampen met angst- en verwerkingsklachten, aanhoudende vermoeidheid of depressieve gevoelens terecht voor gespecialiseerde zorg. Psychologen en therapeuten helpen bij het ordenen van de stroom van vragen, gedachten en emoties. Begeleiding is zowel individueel als in groepsverband mogelijk. De psychologen begeleiden ook gezinnen die met kanker te maken hebben. In sommige centra worden bovendien ontspannende en creatieve activiteiten aangeboden. Psycho-oncologische centra werken op afspraak en op verwijzing door de huisarts of oncoloog. De zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Tegenkracht heeft een netwerk van hulpverleners opgebouwd die jou op een goede manier kunnen helpen.

Waar kun je terecht voor begeleiding op mentaal gebied?

 • Inloophuizen:
  Bij een ‘Centrum voor leven met en na kanker’ kun je terecht om in een huiselijke omgeving over je ervaringen te praten. Of voor voorlichting, activiteiten en contact met lotgenoten. Je kunt er zonder verwijzing en zonder afspraak binnenlopen.
  IPSO is de brancheorganisatie voor de ruim 80 inloophuizen in Nederland. Via deze link kun je een inloophuis in jouw omgeving vinden.
 • Care for Cancer:
  De consulenten van Care for Cancer zijn ervaren oncologieverpleegkundigen. Zij bezoeken je thuis, beantwoorden vragen over de gevolgen van uw diagnose en behandeling en geven praktische tips over jouw thuis- en werksituatie. Daarnaast geven zij voorlichting over aanvullende zorgmogelijkheden en verwijzen zij door naar bijvoorbeeld inloophuizen of patiëntverenigingen. De diensten sluiten aan op de zorg van het ziekenhuis en worden aangepast op jouw persoonlijke wensen en situatie.

  De begeleiding van Care for Cancer wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit jouw basisverzekering. Je betaalt wel eigen risico. De begeleiding bestaat uit een intake en maximaal vier consulten aan huis. Je hebt een verwijzing van uw huisarts of behandelend medisch specialist nodig.

  Kijk verder op: Allerzorg