Hulp en ondersteuning bij borstkanker

‘Je hebt borstkanker.’ Als je die woorden hoort, staat je leven even stil. Wat volgt is een periode waarin je echt geleefd wordt. Na de diagnose borstkanker volgt een behandelplan. Je krijgt chemotherapie, je wordt bestraald, je ondergaat een operatie of je krijgt hormoontherapie. Allemaal behandelingen die effect hebben op jouw lichamelijke en mentale gezondheid.

Hoe houd je grip op je eigen lichaam, wat kan je zelf doen om zo fit mogelijk te blijven voor, tijdens en na je behandelperiode en hoe kan Tegenkracht je helpen.

“Ik ging op zoek naar informatie. Ik wilde echt zo fit mogelijk door mijn behandeling van borstkanker komen. Ik had geen idee dat er zoveel mogelijkheden waren qua hulp bij borstkanker. Tegenkracht heeft me echt geholpen om de hulp te krijgen die het beste bij mij paste.”

Stichting Tegenkracht helpt mensen met borstkanker met een begeleidingstraject op maat. Dat doen wij door het wijzen op en bemiddelen naar de best passende locaties en begeleiders op het gebied van sport en bewegen, mentale ondersteuning en voeding. Want een actieve leefstijl, goede voeding, rust in je hoofd zijn allemaal zaken die je kunnen helpen om je behandelingen goed in te gaan. Je komt letterlijk en figuurlijk in beweging. Je krijgt weer grip op je lijf omdat je zelf bewust bezig bent met je lichaam en geest.

Dat hoef je niet alleen te doen.

Je kunt op verschillende manieren aan de slag en kijken wat het beste bij jou past. Met als doel om zo vitaal mogelijk je behandeltraject van borstkanker in te gaan en daarna te herstellen. Tegenkracht kan jou daarbij helpen.

Ik was me nooit zo bewust dat lichaam en geest zo nauw samenwerken. Tijdens mijn behandeling van borstkanker liep ik op meerdere vlakken vast, zowel lichamelijk als mentaal. De coördinator van Tegenkracht kon me op beide vlakken ondersteuning aanbieden. De combinatie van lichamelijke en mentale ondersteuning heeft me sterker gemaakt!”

Samen sterker tegen kanker? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en luister podcasts, lees artikelen en meer..
Aanmelden

Beweging bij borstkanker

Je ervaart door kanker en door behandelingen vaak verschillende klachten. Denk aan vermoeidheid, verminderde kracht en conditie, pijn en minder energie.

De klachten die je ervaart kun je positief beïnvloeden

Als je in beweging blijft, kan je zorgen dat de klachten die je ervaart, positief beïnvloed worden. Dit zorgt ervoor dat je sterker de behandelingen in kan gaan, het beter kan doorstaan en dat je daarna sneller hersteld.

Er zijn verschillende manieren om in beweging te komen. Je kan gaan sporten onder begeleiding van een oncologiefysiotherapeut of een gespecialiseerde fitnesstrainer. Je kan ook kijken op welke manier je meer beweging toe kan passen in je dagelijkse activiteiten. Een oncologiefysiotherapeut helpt je om de vorm van bewegen te vinden, die het beste past bij jouw hulpvraag.

“Mijn conditie en kracht bleven redelijk goed tijdens de chemotherapie omdat ik onder begeleiding van een oncologiefysiotherapeut aan het sporten was. Tegenkracht heeft ervoor gezorgd dat ik op een plek bij mij in de buurt aan de slag kon. Mentaal was het ook een fijne afleiding in een zware periode.”

Heb jij borstkanker en wil je fitter zijn tijdens je behandeling en sneller herstellen? Geef Tegenkracht aan kanker en meld je aan.
Aanmelden

Vraag & antwoord:

Bewegen tijdens kanker draagt bij aan het behouden van conditie en spierkracht tijdens jouw behandelingen. Het helpt ook bij het verminderen van vermoeidheid, angst en spanning. Hierdoor kan je de behandelingen beter doorstaan en draagt het bij aan de kwaliteit van leven.

Kanker en de behandeling daarvan heeft gevolgen voor je fysieke fitheid. Conditie en spierkracht gaan achteruit en je ervaart vermoeidheid. Bewegen na kanker helpt om de conditie en de spierkracht weer op te bouwen en de vermoeidheid te verminderen. Dit resulteert in een sneller herstel. Zo kan jij je dagelijkse activiteiten of re-integratie sneller hervatten.

Kanker en de behandeling daarvan heeft gevolgen voor je fysieke fitheid. Conditie en spierkracht gaan achteruit en je ervaart vermoeidheid. Bewegen na kanker helpt om de conditie en de spierkracht weer op te bouwen en de vermoeidheid te verminderen. Dit resulteert in een sneller herstel. Zo kan jij je dagelijkse activiteiten of re-integratie sneller hervatten.

Gezonde leefstijl bij kanker draagt bij aan het herstel. Het is van belang om naast het bewegen ook bewust te zijn van gezonde voeding en de mentale gezondheid.

Het is wetenschappelijk bewezen dat sporten en bewegen helpen om jouw behandeling van kanker beter vol te houden. Om te zorgen dat dit veilig en op een gecontroleerde manier gaat, is het van belang om dit onder begeleiding van een oncologiefysiotherapeut of oncologie gespecialiseerd sportbegeleider te doen. Wil je zelfstandig sporten, dan kunnen zij ook beweegadvies geven passend bij jouw situatie.

De coördinator van Tegenkracht helpt jou om de juiste behandelaar te vinden die aansluit bij jouw hulpvraag. Zij hebben regelmatig contact met je om de ondersteuning aan te passen aan jouw behoeften op dat moment.

Welke sport het beste aansluit in jouw herstel van kanker, hangt af van je wensen, behoeften en doelen die je hebt. Maar ook jouw fysieke belastbaarheid op dat moment is van belang. Samen met een sportarts, oncologiefysiotherapeut of gespecialiseerd sportbegeleider kan je bekijken welke sport of vorm van bewegen het beste aansluit bij jouw doelen. De Tegenkracht coördinator kan je helpen om je hulpvraag in kaart te brengen en je bij de best passende begeleider te plaatsen.

Tegenkracht heeft een groot netwerk van oncologiefysiotherapeuten en fitnesstrainers gespecialiseerde in oncologie. Een van de coördinatoren zal aan de hand van een telefonische intake met jou bekijken welke vorm van bewegen het beste bij je past. Er wordt een plan gemaakt die aansluit op jouw wensen en behoeften. Binnen dat plan wordt een sportbegeleider gezocht die past in jouw plan. De coördinator heeft maandelijks contact met jou, zodat op het moment dat je doelen of wensen veranderen, je plan daarop aangepast kan worden.

Vul het aanmeldformulier in.

Heb je nog vragen of opmerkingen, neem dan contact op met één van de coördinatoren, vul het contactformulier in of stuur een mail naar info@tegenkracht.nl

Na de aanmelding neemt één van de coördinatoren contact met je op en bespreekt de mogelijkheden die Tegenkracht jou kan bieden.

Je kunt starten met bewegen of sporten vanaf het moment van diagnose. We raden je aan hierbij een oncologie gespecialiseerd fysiotherapeut of sportbegeleider te raadplegen, zodat je op een verantwoorde manier gaat werken aan uw fitheid bij kanker. Wij als Tegenkracht kunnen je helpen om de juiste begeleiding te vinden die ondersteuning kan bieden bij het traject waar je in zit.

Voeding bij borstkanker

Een goed voedingspatroon tijdens je behandelingen van borstkanker, helpt om zo fit en sterk mogelijk te blijven. De bijwerkingen van behandelingen zoals chemotherapie en bestralingen kunnen ervoor zorgen dat je moeite hebt om goed te eten. Je kan misselijkheid ervaren, een pijnlijke mond, veranderde smaak of moeite met kauwen en slikken. Een diëtist kan je helpen bij het vinden van een goed voedingspatroon, rekening houdend met jouw klachten. Dit zorgt ervoor dat je gewicht zo optimaal mogelijk blijft en voldoende eiwitinname zorgt voor het behoud van je spiermassa.

Vraag & antwoord:

Kanker en de behandeling daarvan kan veel impact hebben op je voedingsinname en patroon. Een gespecialiseerd diëtist biedt je ondersteuning op het gebied van voeding en kanker. Dit kan zowel tijdens de behandelingen, maar ook in het herstel daarvan. Er wordt een voedingsplan gemaakt, rekening houdend met de behandelfase waar je in zit en de ervaren klachten. Een goed voedingspatroon helpt om een optimaal gewicht te behouden tijdens de behandelingen en voldoende eiwitinname zorgt voor behoud van de spiermassa.

Als gevolg van geur- en smaakveranderingen en misselijkheid, kan je eetlust tijdens de chemotherapie verminderen. Dit kan leiden tot gewichtsverlies en minder energie. Een gespecialiseerd diëtist kan je helpen met een voedingsplan op maat. Dit draagt bij aan een zo optimaal mogelijke voedingsinname tijdens de behandelingen met als doel behoud van gewicht en energie.

Hormoontherapie en chemotherapie kunnen een langzame stofwisseling en een vergrote eetlust veroorzaken. Hierdoor kan je gewichtstoename krijgen. De gewichtstoename is niet altijd te voorkomen doordat het een bijwerking is van de medicatie, maar een goed voedingspatroon kan wel zorgen voor balans. Samen met een diëtist kan je bekijken welke voeding voor jou het best passend is.

Gewichtstoename kan tijdens de chemotherapie kan ook komen door inactiviteit als gevolg van vermoeidheid of verminderde conditie. Dan is het naast gezonde voeding, ook van belang om in beweging te komen. Om dit op een verantwoorde manier te doen, is het verstandig hulp te zoeken bij een oncologiefysiotherapeut.

De Tegenkracht coördinator denkt graag met je mee in de verschillende vormen van ondersteuning die mogelijk zijn.

Tegenkracht heeft een landelijk netwerk aan gespecialiseerde voedingsdeskundigen. Wij helpen om de juiste diëtist te vinden die jou kan helpen met een passend voedingsplan bij kanker. De ondersteuning op het gebied van voeding kan op elke moment in het behandeltraject gestart worden, afhankelijk van jouw wensen en behoeften.

Mentale ondersteuning bij borstkanker

Borstkanker is een ingrijpende ziekte. Op het moment dat je de diagnose krijgt, krijg je te maken met gevoelens van angst en onzekerheid. Ook als je klaar bent met de behandelingen, kun je onzekerheid ervaren over hoe nu verder te gaan.

Ik had het gevoel de grip op mijn leven kwijt te zijn. De balans was weg. Juist toen ik klaar was met mijn behandelingen wist ik even niet meer hoe ik mijn leven weer kon oppakken. De ziekte is misschien wel weg, maar de gevolgen daarvan niet. Ik voelde me heel onzeker en ik ben blij dat ik via Tegenkracht hulp heb gehad.

Psychosociale zorgverlening helpt je omgaan met deze factoren. Het ondervinden van steun, een luisterend oor, iemand die je vragen beantwoordt of praktische handvaten geeft, leveren een positieve bijdrage aan jouw kwaliteit van leven.

“Het is zo fijn dat er iemand voor je klaar staat die precies weet in wat voor situatie je zit en wat je nodig hebt om er zo goed mogelijk doorheen te komen. Een luisterend oor, herkenning en erkenning van je klachten is al zoveel waard”

Vraag & antwoord:

Kanker is een ingrijpende ziekte en als gevolg daarvan kan je te maken krijgen met psychosociale klachten zoals angst en onzekerheid, het vertrouwen is weg. Er zijn verschillende vormen van mentale ondersteuning bij kanker die helpend zijn bij het omgaan met kanker en de gevolgen daarvan. Denk hierbij aan maatschappelijk werk, psycholoog, oncologieconsulenten, maar ook lotgenotencontact of inloophuizen.

De coördinator van Tegenkracht kan voor je uitzoeken welke mentale ondersteuning in jouw woonomgeving is en aansluit bij je hulpvraag.

Het gebeurd vaak dat je het vertrouwen in je lichaam kwijt bent na een intensief traject van ziek zijn en behandelingen. Soms is de factor ‘tijd’ genoeg om het vertrouwen terug te krijgen, maar dat is lang niet altijd voldoende. Een gespecialiseerd consulent of een psycholoog kan je ondersteuning bieden om het vertrouwen in je lichaam weer te hervinden en je helpen bij de mentale verwerking.

Letterlijk in beweging komen kan ook helpen om het vertrouwen in je lichaam terug te krijgen. Onder begeleiding van een oncologiefysiotherapeut of gespecialiseerd fitnesstrainer kan je veilig werken aan je conditie en kracht.

Als je klaar bent met de behandelingen, kan er onzekerheid ontstaan over ‘hoe nu verder?’. Je hoeft niet alleen uit te vinden hoe je de draad weer oppakt. Psychosociale ondersteuning/mentale hulp bij kanker helpt je hiermee omgaan. Het ondervinden van steun, een luisterend oor, iemand die je vragen beantwoordt of praktische handvaten geeft, zijn helpend en leveren een positieve bijdrage aan jouw kwaliteit van leven. Het neemt niet altijd de angst en onzekerheid volledig weg, maar leert je wel hoe je hiermee om kan gaan. Het geeft je weer grip op je eigen lichaam en emoties.

Tegenkracht heeft een groot netwerk aan psychosociale ondersteuning die ingezet kan worden op het moment dat daar behoefte aan is. De mentale hulp die ingezet wordt, is afhankelijk van je hulpvraag en behoeften. We zoeken naar de juiste hulp voor jou die op het mentale vlak kan helpen om de behandeling te doorstaan of daarvan te herstellen. De coördinator zal aan de hand van de intake kunnen adviseren welke vorm van mentale ondersteuning het beste aansluit bij jouw ervaren klachten.

Rol van Tegenkracht

Er komt zoveel op je af, waar haal je dan de energie vandaan om te zoeken naar de juiste ondersteuning. Welke ondersteuning is zinvol om op te starten als je te maken krijgt met kanker? En waar vind je de ondersteuning dichtbij huis?

De coördinatoren van Tegenkracht willen de onzekerheid en zoektocht bij je wegnemen. Aan de hand van een korte intake, inventariseren ze je hulpvraag en zorgen zij dat de juiste zorg ingezet wordt die je op dat moment nodig hebt. Meer informatie over onze werkwijze vind je hier.

“Ik had geen idee waar ik moest beginnen met het zoeken naar de juiste hulp. De coördinator heeft naar mijn verhaal geluisterd en gezorgd dat ik snel op de juiste plek terecht kwam. Alles werd voor me geregeld en ook nog eens om de hoek.  Zo fijn dat iemand over je schouder meekijkt en meedenkt”

Leefstijlondersteuning bij kanker kun je op elk moment inzetten, ongeacht de fase waar je in zit. Of je de diagnose net gehoord hebt, midden in de behandelingen zit of dat de behandelingen al langere tijd geleden afgerond zijn. Wij helpen je graag Tegenkracht aan kanker geven.

Werkgever? Eén op de 200 werknemers krijgt kanker. Ondersteun je medewerkers met kanker met Tegenkracht.
Meer informatie