Hulp en ondersteuning bij darmkanker

Als je de diagnose darmkanker krijgt, staat je leven echt wel even op zijn kop. Na de diagnose volgt meestal snel een behandelplan. Je ondergaat een operatie, krijgt chemotherapie of radiotherapie. Al deze behandelingen hebben invloed op je lichamelijke en mentale gezondheid.

Hoe houd je grip op je eigen lichaam? Wat kun je zelf doen om zo fit mogelijk te blijven voor, tijdens en na je behandelperiode? En hoe kan Tegenkracht je daarbij helpen?

“Vanaf het moment van mijn diagnose wist ik: ik wil actief aan mijn herstel werken. Maar ik had geen idee waar ik moest beginnen of welke ondersteuning er was bij darmkanker. Via Tegenkracht kwam ik in contact met de juiste begeleiding – precies afgestemd op wat ik nodig had om fit te blijven tijdens mijn behandeling.”

Stichting Tegenkracht helpt mensen met darmkanker met een begeleidingstraject op maat. Dat doen wij door te wijzen op en te bemiddelen naar de best passende locaties en begeleiders op het gebied van sport en bewegen, mentale ondersteuning en voeding. Want een actieve leefstijl, goede voeding en rust in je hoofd kunnen enorm helpen om je behandelingen goed in te gaan. Je komt letterlijk en figuurlijk in beweging. Je krijgt weer grip op je lijf omdat je zelf bewust bezig bent met je lichaam en geest.

Dat hoef je niet alleen te doen.

Je kunt op verschillende manieren aan de slag en kijken wat het beste bij jou past. Met als doel om zo vitaal mogelijk je behandeltraject van darmkanker in te gaan en daarna te herstellen. Tegenkracht kan jou daarbij helpen.

“Pas tijdens mijn behandeling realiseerde ik me hoe sterk lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Ik had het zwaar – fysiek én mentaal – en liep op meerdere fronten vast. Dankzij Tegenkracht kreeg ik begeleiding die beide kanten aansloot. Juist die combinatie gaf me weer kracht en vertrouwen.”

Samen sterker tegen kanker? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en luister podcasts, lees artikelen en meer..
Aanmelden

Beweging bij darmkanker

Door de ziekte en de behandelingen kun je te maken krijgen met uiteenlopende klachten. Denk aan vermoeidheid, een afname in kracht en conditie, darmklachten, pijn of een verminderde energie.

De klachten die je ervaart kun je positief beïnvloeden.

Als je in beweging blijft, kun je je fitter voelen, je klachten beter hanteren en de behandelingen fysiek beter aan. Dit kan zorgen voor een sneller herstel en meer regie over je eigen proces.

Je kunt op verschillende manieren in beweging komen. Bijvoorbeeld door te sporten onder begeleiding van een oncologiefysiotherapeut of een gespecialiseerde fitnesstrainer. Ook simpele aanpassingen in je dagelijkse routine kunnen al een verschil maken. Een oncologiefysiotherapeut helpt je om een vorm van bewegen te vinden die past bij jouw situatie en doelen.

“Tijdens de chemotherapie bleef mijn conditie verrassend stabiel, omdat ik bleef bewegen onder begeleiding van een oncologiefysiotherapeut. Via Tegenkracht vond ik snel een geschikte locatie dichtbij huis. Het gaf me niet alleen fysieke kracht, maar ook rust in mijn hoofd op momenten dat het moeilijk was.”

Heb jij darmkanker en wil je fitter zijn tijdens je behandeling en sneller herstellen? Geef Tegenkracht aan kanker en meld je aan.
Aanmelden

Vraag & antwoord:

Bewegen tijdens darmkanker helpt je om je conditie en spierkracht te behouden tijdens de behandelingen. Het vermindert ook vermoeidheid, angst en spanning. Daardoor kun je de behandelingen beter aan en houd je meer regie over je dagelijks leven.

Darmkanker en de behandelingen, zoals een operatie of chemotherapie, zorgen vaak voor lichamelijke verzwakking. Door in beweging te blijven of het sporten na afloop weer op te pakken, werk je aan je conditie en spierkracht. Dit versnelt het herstel en helpt je bij het hervatten van je dagelijkse activiteiten of terugkeer naar werk.

Je kunt al starten direct na de diagnose, zelfs tijdens de behandeling. Beweging draagt bij aan een beter herstel, mits op een verantwoorde manier. Een gespecialiseerde zorgverlener helpt je hierbij. Tegenkracht ondersteunt je bij het vinden van de juiste begeleiding.

Vul het aanmeldformulier in.

Heb je nog vragen of opmerkingen, neem dan contact op met één van de coördinatoren, vul het contactformulier in of stuur een mail naar info@tegenkracht.nl

Na de aanmelding neemt één van de coördinatoren contact met je op en bespreekt de mogelijkheden die Tegenkracht jou kan bieden.

Tegenkracht heeft een landelijk netwerk van oncologiefysiotherapeuten en trainers met kennis van kanker. We maken een beweegplan op maat, afgestemd op jouw hulpvraag. Tijdens het traject houden we contact, zodat we kunnen bijsturen als jouw situatie verandert.

Ja, ook met een stoma kun je veilig en verantwoord blijven sporten. Een stoma hoeft geen belemmering te zijn voor beweging. Wel is het belangrijk om goed te kijken welke vorm van sport of beweging bij jouw lichaam en situatie past. Een oncologiefysiotherapeut of gespecialiseerde trainer kan je hierin begeleiden en adviseren, zodat je met vertrouwen in beweging blijft.

Conditieverlies, spierafbraak en vermoeidheid komen vaak voor na chemotherapie. Door gecontroleerd te bewegen onder begeleiding van een oncologiefysiotherapeut werk je gericht aan je herstel. Ook voeding en mentale balans zijn belangrijk. Tegenkracht helpt je bij het vinden van begeleiding die past bij jouw situatie.

Ja, bewegen is veilig én bewezen effectief tijdens de behandeling van darmkanker. Voorwaarde is dat dit onder begeleiding gebeurt van een gespecialiseerde zorgverlener, zoals een oncologiefysiotherapeut. Zij stemmen de oefeningen af op jouw belastbaarheid. Tegenkracht helpt je bij het vinden van betrouwbare begeleiding bij jou in de buurt.

Dat hangt af van je conditie, doelen en eventuele restklachten (zoals een stoma). Wandelen, fietsen, krachttraining of zwemmen zijn vaak geschikte opties. Samen met een sportbegeleider kijk je wat bij jou past. De coördinator van Tegenkracht denkt met je mee.

Voeding bij darmkanker

Een goed voedingspatroon is extra belangrijk bij darmkanker, omdat juist je spijsvertering vaak wordt beïnvloed door de ziekte en de behandelingen. Een operatie, chemotherapie of bestraling kunnen zorgen voor misselijkheid, veranderde stoelgang, verminderde eetlust of problemen met opname van voedingsstoffen.

Een diëtist kan je helpen bij het vinden van een passend voedingspatroon, afgestemd op jouw situatie. Zo blijf je op gewicht en krijg je voldoende eiwitten binnen om je spiermassa op peil te houden – essentieel voor je herstel en algehele fitheid.

Vraag & antwoord:

Wij werken samen met oncologisch geschoolde diëtisten door heel Nederland. Of je nu in behandeling bent of in de herstelfase, wij koppelen je aan iemand die jouw situatie begrijpt en je kan helpen om je voedingsinname te verbeteren.

Darmkanker heeft direct invloed op je spijsvertering. Goede voeding helpt je om energie op peil te houden, gewichtsverlies of -toename te beheersen en de spiermassa te behouden. Een gespecialiseerde diëtist kan samen met jou een plan maken dat past bij jouw klachten en behandelfase.

Gewichtstoename komt regelmatig voor door hormoonveranderingen, medicatie of minder activiteit. Samen met een diëtist kun je zoeken naar een gebalanceerd eetpatroon. Tegelijk helpt beweging om je stofwisseling te ondersteunen. Tegenkracht helpt je bij het combineren van beide vormen van begeleiding.

Bijwerkingen als misselijkheid, smaakverandering of problemen met de ontlasting maken eten lastig. Een diëtist helpt je om toch voldoende voeding binnen te krijgen, met praktische tips en aanpassingen. Zo voorkom je ondervoeding en verlies je minder kracht.

Mentale ondersteuning bij darmkanker

Darmkanker is een ingrijpende diagnose. Je krijgt te maken met onzekerheid, angst en mogelijk ook lichamelijke veranderingen zoals een stoma of verandering in lichaamsbeeld. Dat kan mentaal zwaar zijn – zowel tijdens als na de behandeling.

“Na mijn behandelingen voelde het alsof alles stilviel. De kanker was misschien weg, maar ik wist niet hoe ik mijn leven weer moest oppakken. De balans was zoek en de onzekerheid overviel me. Juist op dat moment was de begeleiding via Tegenkracht een enorme steun – het gaf me houvast toen ik dat het hardst nodig had.”

Psychosociale zorg kan je helpen omgaan met de impact van darmkanker. Het gevoel dat er iemand is die met je meedenkt, naar je luistert, en die je handvatten geeft, kan enorm helpen in deze periode..

“Het geeft zoveel rust als iemand echt begrijpt wat je doormaakt – en precies weet welke steun op dat moment helpt. Alleen al het gevoel dat je gehoord wordt en dat je klachten erkend worden, maakt een wereld van verschil.”

Vraag & antwoord:

Darmkanker kan zorgen voor angst, onzekerheid, schaamte of verdriet. Denk bijvoorbeeld aan de impact van een stoma of angst voor terugkeer van de ziekte. Tegenkracht helpt je bij het vinden van passende psychosociale hulp, zoals een psycholoog, coach of lotgenotencontact in jouw regio.

Tegenkracht bekijkt samen met jou waar de behoefte ligt: verwerking, rouw, zelfbeeld, angst, acceptatie. Vervolgens koppelen we je aan de juiste hulp in jouw omgeving. Zo zorgen we dat jij verder kunt met iemand die je echt begrijpt.

Onzekerheid over de toekomst is heel normaal na darmkanker. Je hoeft daar niet alleen mee te worstelen. Psychosociale begeleiding leert je om te gaan met angst en spanning, zodat je mentaal sterker in het leven staat. Een luisterend oor of praktische tips kunnen al veel verschil maken.

Na de behandelingen is het logisch dat je vertrouwen in je lichaam is beschadigd. Een psycholoog of consulent kan je helpen dit vertrouwen te herstellen. Ook lichamelijk actief worden (bijvoorbeeld met een fysiotherapeut) helpt om weer grip te krijgen op je lijf.

Rol van Tegenkracht

Er komt veel op je af. Waar begin je? Wat is zinvol om in te zetten? En waar vind je de juiste hulp bij jou in de buurt?

De coördinatoren van Tegenkracht nemen je die zoektocht uit handen. Aan de hand van een korte intake brengen ze jouw hulpvraag in kaart en zorgen ze dat jij wordt gekoppeld aan passende begeleiding – op het gebied van beweging, voeding of mentale ondersteuning. Meer informatie over onze werkwijze vind je hier.

“Ik had geen idee waar ik moest beginnen met het zoeken naar de juiste hulp. De coördinator heeft naar mijn verhaal geluisterd en gezorgd dat ik snel op de juiste plek terecht kwam. Alles werd voor me geregeld en ook nog eens om de hoek.  Zo fijn dat iemand over je schouder meekijkt en meedenkt.”

Leefstijlondersteuning bij kanker kun je op elk moment inzetten – of je nu net de diagnose hebt gehoord, midden in de behandeling zit of al een tijdje klaar bent. Wij helpen je graag Tegenkracht aan kanker te geven.

Werkgever? Eén op de 200 werknemers krijgt kanker. Ondersteun je medewerkers met kanker met Tegenkracht.
Meer informatie
We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, om functies voor sociale media aan te bieden en om ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners op het gebied van sociale media, reclame en analyse. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Voorgestelde tekst: Ons site adres is: https://tegenkracht.nl.

Reacties

Voorgestelde tekst: Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Voorgestelde tekst: Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Voorgestelde tekst: Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Voorgestelde tekst: Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Voorgestelde tekst: Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Voorgestelde tekst: Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Voorgestelde tekst: Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Voorgestelde tekst: Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings