Oncopol & prehabilitatie – Fit je behandeling voor kanker in

Tegenkracht werkt aan verschillende projecten waarin we met onze dienstverlening een waardevolle bijdrage leveren. We zijn o.a. betrokken bij  het project Oncopol, een samenwerking met de Landelijke Politie en het project Prehabilitatie darmkanker, in samenwerking met het UMC Utrecht. We willen zoveel mogelijk mensen helpen om zo fit mogelijk je behandeling met kanker in te gaan.

Oncopol

In samenwerking met de Landelijke Politie

Wat is Oncopol

Oncopol is een uniek revalidatieprogramma voor medewerkers van de politie de diagnose kanker krijgen – de eerste beroepsgroep in Nederland met zo’n specifieke aanpak. Zodra de diagnose is gesteld, ontwikkelt Tegenkracht een op maat gemaakt sportmedisch en beroepsgericht revalidatieprogramma. Dit omvat arbeidsrelevante begeleiding, advies en indien nodig ondersteuning op het gebied van mentale gezondheid, voeding en re-integratie. Voor politiemedewerkers zijn er geen kosten aan verbonden. Alles onder het motto: Stay Fit, Stay at Work.

Werk rode draad

Oncopol ondersteunt politiemedewerkers met kanker vanaf de eerste dag van hun ziekteproces, op een actieve en doelgerichte manier. Het werk, een belangrijke rode draad in hun leven, blijft zoveel mogelijk behouden. Dit vergroot hun veerkracht en bevordert een snellere terugkeer na de behandeling. Waar nodig wordt politie-specifieke operationele begeleiding en training ingezet.

Tegenkracht

Sinds 2017 begeleidt Tegenkracht politiemensen met kanker en heeft al honderden medewerkers ondersteund bij hun herstel en re-integratie. Als vaste partner zorgt Tegenkracht ervoor dat elke aanmelding snel wordt opgepakt en deelnemers de juiste interventies krijgen –  bewegen en sport, mentale ondersteuning en voedingsadvies. De coördinator van Tegenkracht fungeert als persoonlijke ‘care-manager’ en begeleidt elke politiemedewerker van begin tot eind.

Prehabilitatie darmkanker

In samenwerking met het UMC Utrecht

Prehabilitatie helpt patiënten fitter de operatie in én uit

Het doel is om de conditie te verbeteren, zodat iemand beter bestand is tegen de ingreep. Onderzoek toont aan dat prehabilitatie leidt tot minder complicaties, een kortere opnameduur en een sneller herstel. Oftewel: hoe fitter erin, hoe fitter eruit.

Een prehabilitatietraject omvat fysieke training, voedingsverbetering, mentale begeleiding, de behandeling van specifieke aandoeningen of kwetsbaarheden en het stoppen met roken en alcohol. Bij darmkankerpatiënten duurt zo’n traject meestal zes weken, tot aan de operatie.

Tegenkracht

Sinds medio 2022 is Tegenkracht partner van het UMC Utrecht in een prehabilitatietraject voor darmkankerpatiënten. Tegenkracht verzorgt de organisatie van de fysieke trainingen, zodat patiënten direct na aanmelding bij een oncologie fysiotherapeut kunnen starten met hun fysieke trainingsprogramma.

Stichting Tegenkracht