Bewegen na darmkanker: nieuw onderzoek toont overtuigend resultaat
Bij Tegenkracht weten we al jaren hoe groot de impact van bewegen en leefstijl is. We horen het dagelijks terug in de verhalen van onze deelnemers. En nu laat een grootschalige internationale studie, gepubliceerd in de prestigieuze New England Journal of Medicine (NEJM), zien dat bewegen na de behandeling van darmkanker het risico op terugkeer van de ziekte én overlijden aanzienlijk vermindert.
De CHALLENGE-studie volgde honderden mensen die een behandeling voor darmkanker achter de rug hadden. Eén groep kreeg drie jaar lang begeleiding bij een beweegprogramma; de andere groep kreeg alleen informatie over leefstijl en voeding. De groep in het beweegprogramma mocht zelf activiteiten kiezen, mits deze matig of hoog intensief was.
De resultaten zijn indrukwekkend:
-
Ziektevrije overleving na 5 jaar:
-
80,3% in de beweeggroep
-
73,9% in de controlegroep
-
-
Algemene overleving na 8 jaar:
-
90,3% in de beweeggroep
-
83,2% in de controlegroep
-
De conclusie? Door drie jaar lang regelmatig en matig tot intensief te bewegen, verminder je het risico op overlijden met ruim een derde. Ter vergelijking: als 14 mensen dit beweegprogramma volgen, voorkom je statistisch gezien één overlijden.
“We wisten al lang dat bewegen je fitter, sterker en veerkrachtiger maakt. Maar dat het zó’n verschil kan maken in je overlevingskans na darmkanker, onderstreept hoe belangrijk het is om beweging een vaste plek te geven in de zorg,” zegt een coördinator van Tegenkracht.
Wat hield het beweegprogramma in?
Deelnemers mochten zelf kiezen hoe ze wilden bewegen, zolang het maar met matige tot hoge intensiteit gebeurde. Voorbeelden:
-
3 tot 4 keer per week stevig wandelen (45–60 minuten)
-
of 3 tot 4 keer per week hardlopen (25–30 minuten)
Een groot deel van het programma vond plaats onder begeleiding – precies zoals wij bij Tegenkracht ook werken.
Meer dan cijfers
Naast betere overlevingscijfers, ervaren deelnemers ook minder bijwerkingen, zoals vermoeidheid. Bewegen draagt bij aan je herstel, je energie en je mentale balans.
Bij stichting Tegenkracht weten we uit ervaring dat dit werkt. Daarom zetten we ons al jaren in voor passende leefstijlbegeleiding voor mensen met kanker – ook bij darmkanker. Vanuit een landelijk netwerk helpen we mensen met kanker met een vitaliteitsplan op maat, met begeleiding dichtbij huis.
“Wij zorgen dat jij de juiste professionals in jouw omgeving vindt, op het gebied van sport en bewegen, voeding en mentaal welzijn. Zo krijg je begeleiding die echt bij je past, en kun jij je richten op je herstel. Ook bij re-integratie naar werk.”
Wil jij aan de slag in aanloop naar, tijdens of na je behandeling van kanker of darmkanker?
Wij helpen je graag. Lees meer op ‘Ik ben patient’ en meld je aan of neem contact op met een van onze coördinatoren als je nog vragen hebt.
We staan ook klaar voor werkgevers die hun werknemer met kanker willen ondersteunen en voor bedrijfsartsen die meer willen weten over onze dienstverlening.
Meer weten over het onderzoek? Bekijk het onderzoek in NEJM
Bewegen bij kanker – in de media
Ook Tegenkracht werd geïnterviewd over dit onderwerp voor een artikel in Trouw. Daarin onderstrepen we het belang van bewegen. Wij weten dat het verstandig is om te zorgen dat je zo fit mogelijk bent en blijft. Het maakt een wereld van verschil. Het artikel is exclusief voor abonnees hier te lezen: Bewegen loont voor kankerpatiënten, maar zonder hulp lukt dat vaak niet.
Een eerder bericht van Trouw bericht over dit onderwerp lees je hier: Serieus bewegen houdt kanker na chemo op afstand
Meer weten of wat je zelf allemaal kunt doen bij darmkanker? Lees het hier!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!