Sporten helpt mij

Twee jaar na haar behandelingen bleek de borstkanker van Anouk toch uitgezaaid. Een boodschap die er behoorlijk inhakte. Maar Anouk is niet iemand die blijft denken aan het ergste dat mogelijk is. Ze is doorgegaan met leven. En voor haar is dat werken, sporten en afspreken met vrienden en familie. ‘Misschien steek ik mijn kop af en toe in het zand maar voor mij werkt het.’

Oncologische fysiotherapie

‘Ik sportte al voordat ik eind 2020 voor het eerst ziek werd. Ik liep veel hard. Toen ik mijn eerste behandelingen kreeg – die waren bedoeld om de ziekte te genezen – vroeg ik zelf om ‘oncologische fysiotherapie’. Dit is fysiotherapie speciaal voor kankerpatiënten.’

Sporten tijdens je behandeling

Sporten en bewegen tijdens de behandeling worden niet vaak aangeraden door de oncoloog of de oncologisch verpleegkundige. Veel mensen beginnen hierdoor pas na hun behandeling. Maar ik wilde het tijdens mijn behandelingen. Om fit te blijven en mijn conditie zo goed mogelijk te houden. Dat heeft mij geholpen om de behandelingen en operatie goed te doorstaan en helpt mij nog steeds.

Palliatieve behandeling

‘Twee jaar later bleek mijn borstkanker toch weer uitgezaaid. De ziekte is nu niet meer te genezen, ik word dus niet meer beter. Ik krijg nu palliatieve behandelingen. Ik ben gestopt met fysiotherapie, maar niet met bewegen en sporten. Ik voel me nu goed, dus ik loop hard, ga naar de sportschool, wandel en doe aan padel.’

Ontspanning

‘Het sporten en bewegen helpt mij. Het zorgt dat ik contact houd met mijn vrienden en familie, omdat ik vaak samen met iemand sport. Het is goed voor mijn lichaam maar ook voor mijn hoofd. Ik sport veel buiten waardoor ik geniet van de mooie natuur. Het zorgt voor ontspanning.’

Langer leven

‘Met bewegen maakt het voor mij niet uit of je nog kunt genezen of niet. Patiënten in de palliatieve fase leven steeds langer, ook al worden ze niet beter. Een goede conditie helpt hen. Het zorgt dat je de dingen kunt doen die je belangrijk vindt. Bijvoorbeeld nog blijven werken, of afspreken met familie en vrienden.’

Tegenkracht

‘Daarom ben ik ook bestuurslid bij Stichting Tegenkracht geworden. Stichting Tegenkracht helpt kankerpatiënten om te sporten en beweging, in een vorm die bij hen past en in de buurt is. Zo blijf je sterk en met meer energie. Ook kan Tegenkracht helpen met gezonde voeding tijdens de behandeling en ondersteuning voor je gedachten zoals angst of piekeren.

Toekomst

‘Natuurlijk denk ik ook na over wanneer het slechter met me gaat. Dan kan ik misschien niet meer zo sporten als ik nu doe. Maar dan zou ik bijvoorbeeld weer beginnen met de oncologische fysiotherapie. En misschien minder werken. Ik werk nu fulltime.

Ook denk ik na waar ik zou willen overlijdenthuis of in een hospice. En hoe mijn uitvaart eruit kan zien. Maar ik ben nog niet dingen gaan regelen. Misschien steek ik mijn kop af en toe in het zand maar voor mij werkt het. Ik hoop dat het nog jaren duurt.’
Anouk is 54 jaar, en ze heeft uitgezaaide borstkanker. 

Dit artikel verscheen op Overpalliatievezorg.nl. De links in dit artikel verwijzen naar deze website. Het artikel op de website van Overpalliatievezorg.nl lees je hier >

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 2 =